25 éves az Autófórum Riegler Kft.

Az Autófórum Riegler Kft. a Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Jeep és Mazda márkák hivatalos márkakereskedője. A cég jelenleg három - Győrben kettő, míg Tatabányán egy - telephellyel rendelkezik, és gépjármű értékesítésen túl, szervizeléssel és felépítmény gyártással is foglalkozik.

A vállalkozás 1993-ban alakult, tehát idén ünnepli megalapításának negyedévszázados fordulóját. Ennek alkalmából Riegler Antallal, a cég egyik tulajdonosával beszélgettünk. Az alábbi interjúban az elmúlt 25 évre tekintünk vissza.
Mesélj a kezdetekről! Hogy indult a cég?

Új és használt autó kereskedéssel, valamint autóalkatrész forgalmazással foglalkoztunk 1990-től.

1993 év elején megismerkedtem Dr. Király Attilával, aki az Oster Lízing tulajdonosa volt és akkor már több Fiat kereskedésük volt nekik az ország több pontján. Vele közösen alapítottuk meg 1993-ban az Autófórum Riegler Kft-t, amit egy ideig Király Attilával vittünk. Attila ezután nem sokkal sajnos meghalt egy közlekedési balesetben, így ezután családon belül, 50-50%-ban a feleségemmel vittük tovább a céget. Folyamatosan fejlesztettük vállalkozásunkat pl. új telephellyel, új márkával, de családi vállalkozásként korlátozott lehetőségeink voltak.

1997-ben az akkori Euroleasing - mostani CarNet Cégcsoport – tulajdonosai, akikkel már régen nagyon jó kapcsolatban voltam ekkor, látták meg cégünkben a kifizetődő beruházás lehetőségét és fektettek bizalmat a jövőbeni közös munkába. Az 1998-ban átadott új beruházást már Velük valósítottuk meg, megépült az új márkakereskedésünk itt Győrben, Likócson, a Pesti útnál.

Innentől kezdve folyamatosan fejlődött a cég, amit azóta is - több, mint 20 éve - közösen csinálunk ebben a tulajdonosi összetételben és a mai napig egy jól működő vállalkozás.
Hogy fejlődött a cég az évek során?

Először Fiat személygépkocsira és haszongépjárműre volt szerződésünk, illetve mellette még Daihatsu márkakereskedésre is, de 1994 őszén hoztunk egy döntést, hogy a jövőben csak a Fiat márkára szeretnénk koncentrálni, ezért is nyitottuk meg még ebben az évben új kirendeltségünket Sopronban, melyet azonban csak 1997-ig üzemeltettünk.

1995-ben Alfa Romeo márkakereskedői szerződést írtunk alá, ami a mai napig is érvényben van. Ez év végén megnyitottuk új Alfa szalonunkat a Győr belvárosában, a Szent István úton.

1998. őszétől a Pesti úton lévő új telephelyünkön kezdtük meg a munkát, mely a rohamosan növekvő eladásainknak és szerviz forgalmunknak köszönhetően 1999-ben egy lakatosműhellyel és autómosóval bővült.

2000-ben megnyitottuk a tatabányai telephelyünket is, mely 2012-ben új helyre költözött és ettől kezdve kiegészült a tevékenységünk Citroen márkaszervizzel is.

2004 volt még egy fontosabb lépcső a múltunkban, hiszen megnyitottuk önálló telephelyként a Fiat haszongépjármű bemutatótermünket és márkaszerviz pontunkat, mellyel mára országosan is elismert és népszerű Fiat Professional kereskedéssé váltunk. 2005-ben újabb bővítést eszközöltünk, megépítettük Alfa Romeo szalonunkat, ezzel is eleget téve a minél szélesebb terjedelmű Ügyfél igényeknek.

2008-ban hozzánk költözött bérlőként a Carnet tulajdonú győri Mazda kereskedés, mely 2011-től a Mazda Motor Hungary Kft-vel kötött megállapodás alapján a Mazda márka teljes jogú Márkakereskedői és Márkaszerviz pontjaként az Autófórum Riegler Kft gondozásába került.
Ugyanettől az évtől vagyunk hivatalos JEEP márkakereskedők is.

2010-ben, közösen a CarNet Zrt-vel, de külön cég keretében, elkezdtük a haszongépjármű felépítménygyártást, mellyel fő törekvésünk az egyedi, akár speciális Ügyfél igények magas szintű kielégítése volt. Az elkövetkező évek minket igazoltak, és 2018. január 1-től beolvasztottuk ezt a tevékenységünket az Autófórum Riegler Kft-be, elősegítve ezzel a még rugalmasabb Ügyfél kiszolgálást.

Ezáltal komoly felépítménygyártó bázist hoztunk létre, ahol éves szinten most már több mint 120 kishaszongépjármű felépítményt fogunk gyártani, ezt tesszük bármilyen kishaszongépjárműre, bár döntően Fiat gépkocsikra.
Milyen különleges pillanatai voltak a cégnek?

Több fontos momentum is volt ebben az eltelt negyed évszázadban.

Ide sorolnám a CarNet csoporttal való tulajdonosi együttműködésre vonatkozó megállapodásunkat, mely több, mint 20 éve jó és korrekt üzleti kapcsolat, és egyben baráti is. Meghatározó volt, hogy 5 év működés után teljesen újonnan épült kereskedés- és szervizpontként új színvonalat vittünk a győri autókereskedés világába. A 2004-es évben véghez vitt Fiat haszongépjármű márkával kapcsolatos beruházás, mellyel teljesen önálló és a mai napig országos elismerésű kistehergépkocsi telephelyünk lett.

Persze ahogy jó dolgokat, úgy rosszakat is meg kellett élnünk! Nehéz időszak volt a 2008-ban kezdődő válság korszaka, melyből azonban viszonylag hamar és jó paraméterekkel tudtunk kijönni. Nem hiszem, hogy sok autókereskedés mondhatja el magáról, hogy a válság ideje alatt bővülést élt volna meg, ahogy nálunk a Mazda és Jeep márka felvétele volt. Természetesen ehhez elengedhetetlen volt, hogy előtte, akkor és azóta is lelkiismeretesen és magas színvonalon szolgáljuk ki Ügyfeleinket, hiszen Ők a stabil alapunk egyik legfontosabb pillérei!


Melyek számodra a legnagyobb sikerek?

Szerencsére elmondhatom, hogy az elmúlt 25 év egésze egy sikertörténet, mely biztosítja számunkra a további fejlődéseket, újításokat és eredményességet. Jó magam nagyon nagy sikernek élem meg, hogy sok Autófórum Riegler Kft. feliratos autót látok és nem csak Győrben, hanem máshol az országban is. Elengedhetetlen tény az is, hogy nagy ügyfélbázisunk van, jelentős része állandó partnerünk. Nem 10.000 autót adtunk el ezalatt a 25 év alatt, hanem lényegesen többet.
Mire vagy büszke leginkább?

Nagyon-nagyon büszke vagyok a kollégáinkra, hiszen nélkülük nem vagy nem így éltük volna meg a 25 éves évfordulónkat, stabil alapot biztosítanak számunkra. A törzsgárdánkra, hogy az itt dolgozó emberek többsége régi „bútordarab”. A jelenlegi közel 60 főből 36 fő több, mint 10 éve itt dolgozik. Fontos szempont ez Ügyfeleinknek is, hiszen egy évekig tartó kapcsolat során szinte baráti viszonyban keresik már fel az illetékes kollégákat. Erre vagyok talán a legbüszkébb! Ez a stabil állomány kötődik a személyemhez, a tulajdonosi háttérhez és ahhoz is, hogy egy megbízható cég vagyunk, nagyon jó menedzsmenttel.

Volt több olyan kollegánk, akik elmentek tőlünk, majd később visszajöttek. Vannak olyanok is, akik már főiskolai gyakorlatukat is nálunk töltötték, és azóta is itt dolgoznak, egyikük mára már személygépjármű szalonvezetője lett a cégnek.

Vannak olyanok, akik a főiskola elvégzését követően jöttek hozzánk és azóta is meghatározó részesei a munkánknak. Közülük került ki a cég jelenlegi ügyvezetője is.

Az Autófórum Riegler Kft. Győrben a legrégebbi és változatlan felépítésben működő márkakereskedés.


Mit üzennél az olvasóknak? Van-e valami, amit még elmondanál?

Tulajdonképpen azt, hogy biztos vagyok benne, ezt a trendet a cég még hosszú időn keresztül követni fogja. Ez az ügyfeleinknek is és az itt dolgozóknak is egy biztos pontot jelent az életükben. Valamint, hogy jelenleg egy nagy beruházás van a befejezés fázisában, mely további hosszú évekre alapot ad majd a fejlődéshez.

Továbbá, hogy a családommal nagyon sokat tettünk az Autófórum Riegler Kft-ért. Remélem, hogy a gyerekeim tovább fogják vinni ezt a vállalkozást a meglévő tulajdonostársakkal karöltve az eddigi szellemben.

Szeretném, ha Ügyfeleink és az olvasók is részesülnének örömünkből, és Velük tennénk felejthetetlenné ezt a 25 éves évfordulót! Vegyenek részt születésnapi nyereménysorsolásunkon és megajándékozzuk egy egész hétvégés neves borpince látogatással vagy wellness pihenéssel!